AKTUELLT 2025
Under 2025 har Joséphine ett ettårigt långtidsstipendium från Konstnärsnämnden för att utveckla sitt arbete med immersiv och invasiv scenkonst.
Nattdjur
En dansteaterthriller om angiverisamhället
Våren 2025 spelar Joséphine i NATTDJUR på Aliasteatern/Latinamerikanska folkteatern. Joséphine står även för samregi tillsammans med Shari Sabel Strandmark samt koreograferar all rörelse till föreställningen.
Varje morgon möts Lång man och Kort man i trapphuset. Kort man är på väg till sitt arbete. Lång man, som jobbar natt, har precis kommit hem. ”Gooooood morgon!” Utbrister Kort man. Två skuggor som korsar varandras väg, dag efter dag, utan att lära känna varandra närmare. Tills den söndagseftermiddag då allt förändras:
”Drick ett glas vin med mig.” Trugar Kort man på caféet på hörnet. ” Jag firar.”
”Vad firar du? Undrar Lång man.
”Paragraf 3754.” Säger Kort man. ”De kallar den för Utlänningslagen.”
Efter en smula efterforskningar har Kort man fått reda på hur det ligger till. Lång man och hans partner Lång kvinna är papperslösa, något som den nya Paragraf 3754 slår ner mycket hårt på. Men han tänker inte ange dem. Inte alls. Han vill bara be om några enkla tjänster. Ingenting förödmjukande. En promenad, en utflykt till djurparken, lite modelltågsbygge, och sen? Sen får vi se…
Lång man och Kort man dras in i en alltmer invecklad relation. Samtidigt försöker Lång kvinna förstå vad som försiggår mellan hennes partner och deras granne. Kort Kvinna, Kort mans fru, kämpar med sin insomni och sin mans växande ointresse för deras äktenskap.
Den spanske dramatikern Juan Mayorga är bosatt i Madrid och flitigt spelad i Spanien. Hans pjäser har spelats i 18 länder och översatts till 16 språk. Aliasteaterns Sverigepremiär av NATTDJUR blir första gången någonsin som Mayorga spelas i Sverige.
Mayorga skrev Nattdjur år 2000, men tematiken är mer aktuell än någonsin. I regi av Shari Sabel Strandmark och rörelseregi av Joséphine Wistedt blir denna absurda psykologiska thriller ett fysiskt och formstarkt möte med texten. I ett virvlande ensemblespel kastas vi in i en karusell av maskinella strukturer, ettor, nollor och längtan efter mänsklig närhet.
Vad händer med oss om vi lever i ett samhälle som förskjuter gränser och begrepp? Där ord som empati och medmänsklighet gradvis får en ny, negativ klang? Där egennytta inte bara blir en tillgång, utan en nödvändighet för att ta sig fram, och där civilkurage plötsligt likställs med att ange sin elev, sin patient eller sin granne?
Vilka blir vi i en kontext som subtilt men ihållande uppmuntrar oss till att bli den sämsta versionen av oss själva?
MANUS Juan Mayorga
KONCEPT & REGI Shari Sabel Strandmark
RÖRELSEREGI Joséphine Wistedt
LJUD & MUSIK Katharina Stenbeck
DRAMTURGISK RÅDGIVARE Lucia Cajchanova
SCENOGRAFI & KOSTYM Paula Urbano
MEDVERKANDE Evgeni Leonov, Joséphine Wistedt, Maria Grudemo El Hayek, Åke Arvidsson.
KÖREN Aida Zandpour, Hanna Kappelin, Rebecca Runfors Carlzon, Clara Engellau, John Smeds, Hilmi Aasakri Håkansson.
REGIASSISTENT Melania Nikolau
FÖRESTÄLLNINGSTEKNIKER Nik Mård
ÖVERSÄTTNING Shari Sabel Strandmark
KONSTRUKTION SCENOGRAFI Maria Theophanous
PRODUKTION Bernardo Llorens
KONSTNÄRLIG LEDARE Monika Wade
KOMMANDE PROJEKT:
VITANOVA AB
Under hösten 2025 skriver och regisserar Joséphine den immersiva scenkonstupplevelsen VitaNova AB för Svärmen, i samarbete med Stadsgårdsterminalen/Kollektivet livet och Kroppens hus.
I en tid av lågkonjunktur, politisk oro och krig, parat med stora vetenskapliga och tekniska landvinningar startas den lilla och i mångas ögon suspekta forskningsverksamheten VitaNova AB. I ett nära och personligt format följer vi ett antal eldsjälar genom yrkesmässiga och privata intriger. De förenas av sin tilltro till sin tids möjlighet att överleva sig själv, och av sitt brinnande intresse för kontroversiell medicinsk forskning och teknisk innovation.
Miljön är både inom och utanför fiktionen en hybrid mellan forskning, konst och scenkonst.
Om Joséphine
För mig står berättelsen i centrum, både som skådespelare och som dramatiker eller regissör. Form är egentligen sekundärt tycker jag , så länge det som ska sägas sägs på ett sätt som drabbar.
Med detta sagt, har jag ändå ett starkt intresse för form och tycker om att befinna mig lite i utkanten av det vedertagna, när tillfälle ges. En återkommande fascination för mig, är hur ord och rörelse samverkar. Detta får jag kanske främst utlopp för i de projekt, jag driver själv och när jag emellanåt arbetar som regissör och dramatiker.
Jag jobbar med textbaserat skådespeleri, rörelse/koreografi, och i blandformer. Jag står mycket på scenen men arbetar också framför kameran. På sistone har jag även jobbat mycket med musik.
De senaste åren har jag jobbat t.ex. på Ö2 Scenkonst, på Dramalabbet/Orionteatern, på Norrlandsoperan, och med Operabyrån i Mystikens Systrar på bl.a. Stockholms Konserthus.
Jag har tidigare även arbetat t.ex. på Unga Tur, Turteatern, Riksteatern, i projektet Satans Demokrati, på Edinburgh Fringe, Teater Mestola/Viirus i Helsingfors. Och drivit det egna projektet För Sverige i Rymden - interaktiv och omslutande scenkonst som riktade sig till lajv och gamingcommunityt.
Jag har medverkat i ett antal kortfilmer, reklamfilmer, samt en webserie.
Min utbildning fick jag på Stockholms Dramatiska Högskola och École De Théâtre Jacques Lecoq i Paris.
Arkiv
Hösten 2024
Jaktlycka
Hösten 2024 spelar Joséphine i Jaktlycka på Kalmar Länsteater i regi av Elin Skärstrand.
20 år senare återförenas fyra vänner i Kalmar inför en begravning. Under några dygn får vi följa med när de stångas med minnen och händelser från förr. Vilka var de då? Vilka är de nu?
Jaktlycka är en fri uppföljning av boken Kalmars Jägarinnor, skriven av Tove Folkesson som skrivit flertalet romaner, verkat som länsförfattare och vunnit åtskilliga priser.
Det här är berättelsen om en generation som gick in i åttiotalet med känslan av att den kunde bli vad den ville, fram till ett nittiotal som skrek åt den att öka tempot och göra karriär. Nu, 2024, när de stora valen tagits, eller borde ha tagits, står de inför varandra igen. Blev livet som de tänkt sig?
Manus: Tove Folkesson Regi: Elin Skärstrand Scenografi: Helga Bumsch Kostym: Helga Bumsch Ljus: Anna Wemmert Musik/Komposition: Andreas Kullberg Mask: Agneta A Forssell Ljuddesign: Linus Wileryd
MER INFO:
https://byteatern.se/jaktlycka/
Hösten 2023
Barrikad
Premiär hösten 2023!
"Jag är många, jag är flera, jag är alla"
Under hösten 2023 medverkar Joséphine som skådespelare i Skuggteaterns uppsättning BARRIKAD i regi av Emil Nilsson Mäki.
I Barrikad möter vi tre kvinnor som har erfarenhet av att själva bruka våld och utsättas för våld och övergrepp. Dom går alla till en terapeut som hjälper dem att formulera sina trauman. Vi följer deras historier som är baserade på verkliga livsöden från flertal unga kvinnor i Umeå. Dom tre representerar många, flera, alla.
Dom… vi säger gärna så, för det gör det lättare på något vis. Det gäller inte mig, det handlar om andra, men i Barrikad slutar pronomenet “jag” att spela roll och istället ersätts det med “vi”. För det handlar om oss, om vårt samhälle, om vår stad och vår samtid. Det är vår historia. När vi känner till den kan vi som kollektiv skriva en ny framtid. Så vi lägger ett rep längst golvet. Det är vår tidslinje. Ena änden är början. Då vi föds. Nu bygger vi vårt liv. Från början till nu. Stenar läggs längst repet för en jobbig händelse som lämnat spår. Blommor för fina minnen, då allt kändes bra. Ljus då någon dött. Pinnar då vi skadat andra. Nu börjar vår berättelse.
Barrikad är ett samarbete mellan Skuggteatern och Resurscentrum för traumastöd vid Vårsta diakonigård. Föreställningen spelas i samarbete med Umeå Teaterförening.
Våren 2023
Inför 2023 fick Joséphine arbetsstipendium från Konstnärsnämnden för att utveckla sin metod i arbetet med text/rörelse/ljuddesign inom bl.a. projekten Fågelkvinnan och Metropol.
Metropol
Immersiv Sci-fi scenkonst av Svärmen i samarbete med Kroppens hus. PREMIÄR MAJ 2023
Under våren 2023 skrev och regisserade Joséphine den immersiva föreställningen METROPOL på Stadsgårdsterminalen i Stockholm i samproduktion mellan Svärmen och Kroppens hus.
En vårkväll 2023 står du någonstans på Södermalm. Du har packat väskan, mobilen är laddad, nedräkningen har börjat. Du är på väg. Kanske blir denna kväll sista kvällen av ditt liv så som du känner till det? Du har blivit antagen som rekryt till Metropol.
I ett berättande som rör sig från ljudvandring på stan till immersivt scenkonstverk i Stadsgårdsterminalen, tar du dig genom inglasade trapphus och hemliga undersökningsrum, in i Metropol, och lär känna dess invånare, dess möjligheter och dess problem.
Fågelkvinnan
Under våren 2023 skrev, regisserade och spelade Joséphine FÅGELKVINNAN, en samproduktion mellan Ö2 Scenkonst och Svärmen.
En kvinna som identifierar sig som fågel (vingklippt) flyttar in i rutschkanehuset i en lekpark. Hon reder sig där ett bo av papper och ägnar sina dagar åt att skriva brev till alla som gjort henne besviken.
Via koreografiska, musikaliska och textuella kringelikrokar vindlar sig historien kring det ockuperade lekplatshuset fram emot den slutgiltiga transformationen. Den som ska rätta till allt som blivit fel. Vem är människa och vem är fågel? Vad är det som kittlar under huden vid skulderbladen? Vems verklighet är det som räknas?
I ett pendlande mellan magi, mytologi och grå förortsrealism, med livemusik, text och rörelse undersöks upptäckten av att plötsligt ha blivit den där galna kvinnan på torget som alla tar omvägar för att slippa möta.
Av: Joséphine Wistedt
Regi/koreografi: Joséphine Wistedt
På scen: Hanna Nygårds, Joséphine Wistedt och Pål Nyberg
Scenografi och kostym: Nils Granberg och Rickard Hasslinger
Ljus och teknik: Sofia Öhrndalen
Musik: Pål Nyberg
Pressfoto: Kevin Chang
Affischfoto: Fredrik Lundqvist
Affisch: Judie Östling
Producent: Felicia Löwerdahl
Produktion: Svärmen och Ö2 Scenkonst
Svärmen stöds i detta projekt av Region Stockholm, Svante Bergströms kulturstiftelse och Konstnärsnämnden.
Ö2 Scenkonst stöds av Stockholms Stad och Kulturrådet
Premiär i Januari 2023
Hösten 2022
Världen har varit ledsen sedan i tisdags
Hösten 2022 var Joséphine aktuell i Aliasteatern/Latinamerikanska Folkteaterns produktion som skådespelare och koreograf.
En man får plötsligt vingar. En grupp barn fastnar i ett hav av ljus. Två personer gifter sig, men brudens ringfinger vill inte sluta att blöda. Baserat på tre noveller av magiska realismens mästare Gabriel Garcia Márquez, ställs frågan: vad händer när människan drabbas av det stora och obegripliga?
Världen har varit ledsen sedan i tisdags är en scenisk godispåse med humor, allvar och igenkänning. Föreställningen bygger på ett fysisk berättande som ohämmat leker med genren magisk realism. Vi möter karaktärer som upplever det där som de allra mest längtat efter, men absolut inte kan förstå. Genom nedslag i underfundiga, sorgliga och absurda berättelser brottas vi med livets början, mitten och slut.
Premiär 23 september 2022
ISOLATIONS-TV
Under oktober 2022 var Joséphine regiöga för Svärmens Isolations-TV som spelas på Fri-Scen , Stockholms Stadsteater.
En världsomspännande katastrof. Två programledare för ett lokalt morgonsoffaprogram i en beredskapsstudio. Tre konservburkar med okänt innehåll.
Isolations-TV är en humoristisk och dystopisk teaterföreställning som undersöker isolation, tristess och den mänskliga viljan att kommunicera.
Våren 2022
Vanja Is Vacuum Sealed Together With Kurt
Våren 2022 var Joséphine aktuell i den surrealistiska kortfilmen Vanja Is Vacuum Sealed Together With Kurt, där hon spelar huvudrollen Vanja. Filmen, som produceras av Hjärta Nikki i regi av Andreas Nordblom, har premiär under 2022. Ett dysfunktionellt par låter sig vakuumförpackas som en del av ett konstprojekt.
Mamsell, malströmmarna och jag
Joséphine återkom även under våren i festivalen OFF-BIENNALEN med den kritikerrosade föreställningen Mamsell, malströmmarna och jag, i vad DN kallade ”hennes livs roll”. ”Skådespelaren Joséphine Wistedt, som även står för manus, gör båda karaktärerna med intensiv närvaro och total kroppskontroll.” (DN 21-06-18)
Klara Livet - Nypremiär
I rollen som regissör Joséphine aktuell med nypremiären av likaledes kritikerrosade Klara Livet på Ö2 Scenkonst. ”Vi ser en förtroligt och nervigt berättad monolog från de övre tonårens inre landskap, i det stormande sköra skiftet från ung till vuxen. ” (DN 21-08-25)
Hösten 2021
Nypremiär Mamsell, malströmmarna och jag - Svärmen och Ö2 Scenkonst
Tillsammans med dramaturg Manda Stenström, scenograf och konstnär Anne Hellandsjö, och min granne Nils (Nils Granberg) utforskar jag exakt hur viktig en fiktiv person kan bli för en människa.
När världen överger en och man står naken i hagelstormen, kan en seriehjältinna då vara den som får en att återkräva rätten att leva? Ja, hävdar jag, som upplever att en serihjältinna har tagit mig igenom en djup livskris. Vi kommer att undersöka en blandning av fiktion och fakta, psykologiska modeller, trauma, stagefight och filosofi.
Nypremiär 8 september
Spelar juni och september 2021
www.svärmen.se
www.o2scenkonst.se
Frön i Vinden - Västmanlands teater
Med cellisten Mime Brinkmann gör jag teatershowen Frön i Vinden. Universums obegripligheter, vardagens realiteter och dråpligheter samsas i föreställningen som har premiär på Västmanlands Teater den 26 maj 2021.
Klara Livet Ö2 Ung
Hösten 2021 har jag nöjet at regissera på Ö2 Ung/Ö2 Scenkonst i Stockholm. Föreställningen heter Klara Livet och är en berättelse om förlust, förälskelse och att falla fritt. Baserad på Nike Krantz debutroman Klara Livet som hon släppte vid bara 22 års ålder.
Lune går sista året i gymnasiet och försöker hålla ihop med allt vad det innebär. Fest, ångest, skola och sorgen efter sin pappa som gick bort för två år sen. Så träffar hon Klara. Vackra Klara som precis har börjat ettan och är bloggare. Lunes känslor blåser upp som en orkan och allt hon vill är att vara nära henne. Allt handlar om Klara.
Klara Livet är en berättelse om att klara av den första stormande kärleken med livet i behåll.
Dramatisering: Caroline Jörgensdotter
Regi: Joséphine Wistedt
Medverkande: Nora Dellow
Producent: Lovisa Lilienberg
Ljusdesign: Jacob Willén
Ljuddesign: Clara-Fia Tapper, Astrid Nyström
Musik: Sabina Wärme
Scenografikonsult: Anne Hellandsjö
Konstnärlig ledare Ö2: Teresia Pettersson
Ö2 Ung: Zoe Lakides, Lovisa Lilienberg, Ester Holmén, Emma Behrendtz, Jacob Willén, Lovisa Strååt.
Med stöd från Stockholms Stad, Kulturrådet, Längmanska Kulturfonden, Svante Bergströms Teaterstiftelse och ABF Stockholm.
Manusförlag: Colombine Teaterförlag
Bokförlag: Knappen
Den inbillade sjuke av Molière
I oktober drar jag tillsammans med Molièreensemblens finfina gäng ut på turné som Beline i Den inbillade sjuke.
Pjäsen är kanske den mest älskade av Molières alla komedier. I pjäsen, som kom att bli hans sista, driver han skoningslöst med sin egen hypokondri och sätter ljuset på såväl dagens som sin samtids kvacksalvare som till dyra kostnader erbjuder verkningslösa kurer och tosserier. Dramatikern driver det så långt att han låter sin hypokonder komma upp med den lysande idén att gifta bort sin dotter med en läkare för att få gratis ordinationer! Men, som i alla Molières komedier så segrar förnuftet och kärleken till slut, de dåraktiga förlöjligas och de goda belönas. ”Det är komedins uppgift att med skrattets hjälp och makt förändra människorna”.
MolièreEnsemblen tar i uppsättningen av Den inbillade sjuke fasta på influenserna från Commedia dell’Arte och vårt resande lilla teatersällskap spelar lekfullt och djärvt med mycket fysisk komik och direktkontakt med publiken.